dinsdag 24 februari 2015

Uitleg sensitisatiemodel- metafoor inbraakalarm

In dit voorbeeld wordt uitleg gegeven door een huisarts aan een man met rugklachten.

Voor het uitleggen van uw klachten wil ik uw pijn vergelijken met een inbraakalarm. Een inbraakalarm kan om meerdere redenen afgaan. De eerste gedachte is altijd dat het om een inbreker gaat. Als het alarm voor de eerste keer plotseling afgaat, gaat men direct naar een inbreker zoeken. Eventueel wordt de politie ingeschakeld ( in uw geval de huisarts en de neuroloog ) om het afgaan te onderzoeken. Wanneer het alarm echter om de haverklap afgaat en er herhaaldelijk geen inbreker wordt aangetroffen, is het wellicht zinvol het alarmsysteem zelf eens te onderzoeken.
Mogelijk is dat te scherp afgesteld geraakt. Dat er bij u een te scherpe afstelling is, kan ik opmaken uit uw verhaal. U zegt dat uw rug al pijn doet als u gaat fietsen of wandelen. We weten dat er bij dit soort activiteiten geen schade optreedt in uw rug en dus de alarmbellen voor niets afgaan. Ik spreek in uw geval van chronische pijn, dit werkt niet veel anders dan het inbraakalarm, er is sprake van een te scherp afgesteld alarmsysteem. Het gaat af (en doet pijn) zonder dat er een inbreker is.
Het te scherp afgesteld zijn van het alarmsysteem kan veroorzaakt worden door meerdere factoren.

In het gesprek dat ik met u heb gehad en uit het lichamelijk onderzoek zijn mij een aantal dingen gebleken die dit kunnen veroorzaken.Allereerst de vraag die u erg bezighoudt: wat heb ik nu eigenlijk? U heeft zelf het idee dat er iets niet goed is met uw rug, terwijl de neuroloog zegt dat er niets mis is. Zoals u al zei, is deze onduidelijkheid een belangrijke bron van ontevredenheid en ongerustheid voor u.
Verder zie ik dat u bang bent voor de pijn, omdat u denkt dat u uw rug nog verder beschadigt als u pijn voelt. Daardoor beweegt u nauwelijks en is er veel spierspanning in uw rug: ik merk dat u er continu alert op bent dat u geen "rare" bewegingen maakt. Ook een belangrijke factor is de spanning die u ervaart ten aanzien van uw werk en het feit dat u graag weer aan het werk wilt gaan, maar bang bent dat het niet zal lukken.
U heeft me verteld u met angst naar de toekomst kijk, deze angstgevoelens zijn heel goed voor te stellen, maar maken tegelijkertijd dat het lichaam hierop reageert. Het is dus nu van belang niet meer op zoek te gaan naar de inbreker, in dit geval dus uw lichamelijke stoornis in uw lichaam, maar iets te doen aan de factoren die het alarmsysteem op scherp zetten, dat wil zeggen de pijnklachten onderhouden.
Ik wil u voorstellen een afspraak te maken met een oefentherapeut Cesar om iets te doen aan die spierspanning en het niet goed kunnen bewegen. Ik ken hun programma hoe om te gaan met chronische pijn en zij gaan u leren weer in beweging te komen en tevens weer te leren ontspannen.
Daarnaast zou u naar een psycholoog kunnen gaan om te werken aan de angst die u voelt.

Bron: CP van Wilgen:Het sensitisatiemodel : een methode om een patient  uit te leggen wat chronische pijn is. Nederlands Tijdschrift Geneeskunde, 2535-3538

Geen opmerkingen:

Een reactie posten